top of page

De bruidstaart: niet alleen ontzettend mooi, ook nog eens méga lekker

De bruidstaart: niet alleen ontzettend mooi, ook nog eens megá lekker

Yum! We kunnen er geen genoeg van krijgen. De bruidstaart, ook wel de trouwtaart genoemd, zijn er in allerlei soorten en maten. Klassiek of modern, groot of klein, een taart of juist cupcakes? Genoeg keus als het gaat om het uitzoeken van de bruidstaart. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat deze prachtige taart ook nog eens lekker smaakt. Hoe is de taart eigenlijk ontstaan? En wat zijn de tradities die hier bij horen? Wij vertellen het je!


Bruidstaart

Ieder land heeft zijn eigen verhaal

Voor het ontstaan van de bruidstaart gaan we een heel stuk terug in de tijd, het is allemaal begonnen in de Romeinse tijd.

De Romeinen maakte gebruik van koeken in plaats van een taart. In deze koeken verwerkten ze veel gist, waarvan men geloofden dat dit een positieve invloed had op de vruchtbaarheid van het bruidspaar. Om die reden werd de koek verkruimeld boven het hoofd, zodat zij een gelukkig huwelijk met veel kinderen zouden krijgen.

De Engelse bouwden een heuse piramide van kleine cakejes, die nu beter bekend staan als de cupcake. Wanneer het bruidspaar erin slaagt elkaar te kussen boven deze cake en hierbij de piramide volledig in tact weten te houden, zou dit voor veel geluk in het huwelijk zorgen.

De Fransen namen deze “piramide-traditie” vanuit Engeland over, maar de Fransen wilden meer stabiliteit in de cake. Hiervoor brachten zij een vloeibare suikerglazuur aan, die als functie had dat de taart steviger was en daardoor gemakkelijker vervoerd kon worden. Een mooi overblijfsel van deze traditie is de croquembouche, wat op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt als nagerecht.


Tradities Zoals bij zo veel onderdelen van de bruiloft komen er ook bij de taart een aantal tradities kijken:

  • Oorspronkelijk bestaat de bruidstaart minstens uit drie lagen. Waarbij je de onderste laag na de ceremonie gebruikt, de middelste laag wordt meegegeven aan de gasten en de bovenste laag vries je in.

  • De bovenkant van de taart dient dus niet te worden aangesneden. Deze wordt ingevroren en een jaar later door het bruidspaar op gegeten tijdens ‘one year anniversary’. Niet alleen een leuk aandenken aan jullie huwelijksnacht, ook brengt het extra geluk.

  • Het bruidspaar snijdt samen, voor het oog van de gasten, de taart aan. Hierbij legt de bruidegom zijn hand op de bruid, wat symbool staat voor verbinding. Vervolgens geven ze het eerste stuk van de bruidstaart aan elkaar, als teken om de rest van hun leven voor elkaar te zorgen.

Komentarji


bottom of page